«

»

May 15

Plăntuța cea perseverentă

                                                                                                                                                                                                                                                                                        floare S-a întamplat odată ca sămânța unei flori, purtată de vânt să aterizeze pe o cărare cu pământ puțin și plin de pietre. O pală de vânt a rostogolit-o până a căzut printre bilgării de pământ, iar când a venit ploaia, a început să crească. Floricica a reușit să se înalțe destul de bine pe cărare. Din păcate insă, de câte ori încerca să se întindă mai mult, cineva călca peste ea. De câte ori se întâmpla acest lucru, fie îi era strivită o frunză, fie se rupea chisr vârful florii. Micuța plantă încerca iar și aira să scoată la iveală câte o funzuliță, sau un bobocel de floare. Numai că de câte ori acest lucru pornea bine, se găse cineva care să o rupă în vreun fel, fie turtind-o cu pantoful fie cu roata bicicletei. Până la urmă biata plăntuță s- văzut silită să renunțe la dorința de a se mai înălța. S-a hotărât să încerce doar să supraviețiuască rămânând mereu la fel. Însă și acest lucru era greu, pentru că primea prea puțin soare și prea puțină hrană.

                 Într-o zi, un grădinar a trecut pe acolo și a observat pe cărarea mica plantă.

                -Ei, ei, nu crești într-un loc prea bun, a spus el. Tu ar trebui să te afli într-o grădină unde să poți crește cât mai frumos.

        Grădinarul a plecat acasă și s-a întos cu o sapă și cu o găleată. Apoi s-a apucat să sape, asigurându-se a reușit să cuprindă toate firicele rădăcinii fără să le rupă. A luat planta la el în grădină, a găsit un loc cu pământ hrănitor unde să a fixat-o, iar apoi a stropit-o grijuliu cu multă apă.

          -Acuma ești într-un loc mai potrivit, Micuță Plantă, i-a zis el. Aici vei putea să crești și să te dezvolți exact așa cum le este dat tuturor celor ca tine, și pentru că te-ai străduit atât de mult să supraviețuiești, în mod sigur vei crește și vei deveni cea mai frumoasă floare din această grădină.

         Mica plăntuță era foarte speriată. Se chinui să stea în același loc atât de mult timp, încât îi era pur și simplu frică acum când i se oferea această nouă posibilitate de a se schimba total. Grădinarul a băgat de seamă că micuței plante îi era frică așa că i-a vorbit din nou.

         -Avem nevoie să ne fie frică, dar nu trebuie ca frica să ne oprească să creștem și să ne dezvoltăm, i-a spus blând plăntuței. Pentru ca să ajungi exact ceea ce poți cu adevărat să fi este nevoie să găsești forța în tine înseți, să te îndrepți și să te dezchizi chiar tu către soare. Abia atunci vei reuși să te vezi în adevărata lumină.

         Bietei plăntuțe îi era încă frică, dar s-a hotărât să nu scape această ocazie, așa că a căutat și a găsit în ea însăși puterea de a se deschide spre lumină. Foarte curând s-a ivit o frunzuliță, iar apoi un bobocel de floare, urmate de altele și de altele. Plăntuța a căpătat încredere și a început să se simtă mai puternică și mai curajoasă. Nu după mult timp s-a acoperit cu o mulțime de flori minunate. Grădinarul povestea tuturor prietenilor săi despre noua, extraordinara plantă din grădina sa. Foarte multă lume a început să viziteze grăduna ca să admire florile acestei plante atât de speciale. Planta auzea din ce în ce mai des cuvintele cu care vizitatorii îi ludau frumusețea și își dădea seama ce mult se schimbase și ce mult crescuse. Acum că era vindecată de tot, planta a înțeles cu adevărat că pentru a se dezvolta până la frumusețea ei deplină a trebuit să aibă foarte multă încredere și curaj ca să se înalțe singură spre soare prin propriile ei puteri. ”Basme terapeutice pentru copii și adulți”  Sempronia Filipoi

Zi frumoasă!

Psiholog- psihoterapeut Nina Jurca

Tel:   0722 535 447

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>