«

»

May 24

”Fricile” copilăriei

    Frica este un răspuns natural și firesc, specifică condiției umane. Temerile și fricile sunt emoții care se manifestă începând cu vârsta copilăriei. Ele apar ca o consecință normală a multelor situații noi pe care copilul le întâlnește zi de zi și pot interfera în dezvoltarea normală a acestuia, favorizând  uneori și manifestarea unor stări de anxietate.

    Fricile copilăriei sunt incredibil de obișnuite. Cu toții avem un sistem intern înnăscut care reacționează la frică, ne pune în alertă și ne pregătește de reacția de luptă sau de fugă în situații periculoase. La unii copii acest sistem poate fi mai sensibil decât la alții. În plus, unii copii sunt foarte sensibili la anumiți stimuli și aceasta îi poate face temători în fața unor situații sau experiențe noi,  de exemplul tresar la zgomote puternice.

    Fricile, temerile sunt normale la copil, unele dintre ele îl vor însoți multă vreme încă din primele luni de viata – frica de zgomote puternice, frica de oamenii pe care nu îi cunoaște, frica de a fi abandonat, de a fi singur (apar din primul an de viață și dispar progresiv prin experiența pe care o capată copilul), frica de întuneric, de insecte, de furtuna, mai apoi de monștrii, fantome, vrăjitoare, animale, de medici sau halate albe, de a vorbi cu oameni necunoscuți.

    Pe de altă parte, copiii au tendința de a imita comportamentele adulților și mai ales a persoanelor apropiate. Astfel există posibilitatea, ca aceștia să  preia de la părinți modalitatățile de a reacționa în diverse situații și sunt deseori influențați de starea emoțională a părinților. De aceea se poate întâmpla ca, copilul să învețe frica față de anumite lucruri chiar de la părinți.

    Cu toate acestea, deși de-a lungul copilăriei apar multe tipuri de frici specifice, etapei de dezvoltare în care se află copilul, aceste nu reprezintă o problemă emoțională, ci dimpotrivă determină o dezvoltare normală și adecvată a copilului.

Ce pot face părinții pentru a sprijinii copilul în astfel de situații:

  • Nu ridiculizați niciodată fricile copilului dumneavoastră. Copii născocesc rareori o frică și, chiar dacă dumneavoastră vi se pare ridicolă, pentru el acea frică este foarte reală. Dacă îl tachinați, nu-l veți face să-și învingă fricile și se va supăra și va simți frustrare, tocmai pentru că nu-i luați fricile în serios. Este nevoie să vă reamintiți că fricile fac parte din copilărie- în limite rezonabile.
  • Încurajați copilul. Dacă ceea ce-l înspăimântă nu este cu adevărat periculos, aveți o discuție cu el despre acest lucru. Dacă este ceva periculos, ajutați-l să înțeleagă riscurile. De exemplu îi puteți spune ”Da, fulgerul poate fi periculos, dar atâta timp cât ai grijă să nu te afli în spații deschise, este puțin probabil să fi rănit”. Discutați cu el, când este suficient de calm și confortabil, despre ce anume îl înspăimântă.
  • Observați-vă comportamentul în anumite situații și fiți atenți la transferarea propriilor frici. Dacă vă speriați foarte tare de fiecare dată când o viespe/ păianjen/ un câine vine lângă dumneavoastră, copilul ar putea să vă urmeze reacția la acea situație. Copii se bazează pe noi să îi protejăm în caz de pericol, iar dacă transmiteți ideea că ceva poate face rău, ei vă vor crede. Dacă nu vă puteți ascunde frica, nu ar fi rău să încercați să o depășiți chiar dumneavoastră.
  • Nu presupuneți că micuțului sau micuței îi va fi frică. Copilul s-ar putea să nu se sperie de ceea ce credeți dumneavoastră că se va speria, de aceea este important să fiți atenți ce spuneți. Uneori este ușor să induci unui copil ideea că ar trebui să îi fie frică, să zicem, de întuneric.
  • Puteți încerca o confruntare treptată a copilului cu situația de care îi este teamă. Este dificil să obișnuiești copilul cu un lucru de care îi este teamă, însă, cu multă răbdare și pas cu pas poți face acest lucru până când frica dispare. Este ceea ce se numește, desensibilizare gradată.

    Astfel, putem observa că teama este intim legată de descoperirea mediului de viață și, prin urmare, un copil fără frică este un copil ”anormal”. Dar modul în care se manifestă ea depinde considerabil de “terenul personal”. Așa încât, dacă constatați că frica copilului îi afectează viața de zi cu zi sau devine o sursă de stres este bine să discutați cu un specialist despre acest lucru.

Publicat și pe site-ul www.mămica.ro

Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel: 0722 535 447

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>