«

»

Aug 23

Cum au experimentat participantii atelierele pe care eu le facilitez

 

 

“Am avut ocazia sa particip la workshop-ul de dezvoltare personala organizat de Nina intr-un moment de maxima vulnerabilitate si de confuzie  pentru mine: ma obisnuiam inca cu rolul de mama cand a trebuit sa fac fata unei alte provocari, aceea de a nu mai fi primita la locul de munca  unde activasem timp de 8 ani dupa finalizarea concediului de crestere copil si, in plus, ma aflam intr-o confuzie totala cu privire la ceea ce eram si  la ceea ce imi doream in continuare profesional.

Intr-un mediu extrem de calm si reconfortant,asa cum este cabinetul Ninei, facut parca pentru a te simti bine si pentru a te regasi, am inceput sa ma deschid , sa ascult, sa invat tehnici accesibile pentru a ma relaxa si pentru a ma echlibra, sa empatizez cu colegele mele si sa invat  ca probleme diferite si oameni diferiti isi pot castiga incet incet energia de viata pozitiva si echilibrul de a inainta si de a face lucruri.
A fost o experienta extrem de utila, practica pentru mine, venita intr-un moment de maxima nevoie si folosesc in continuare tehnicile si metodele insusite atunci cand simt ca am maxima nevoie. “  Luiza, Consultant resurse umane, 38 ani

________________________________________________________________

“Am ajuns la atelierul Ninei cu oaresce retinceta, deoarece mai incercasem, singura, tehnicile de relaxare. Insa mi-a fost suficienta prima sedinta sa imi dau seama cat de putin stiam despre aceste tehnici. Si cat de valoroase sunt atunci cand le faci cum trebuie, cand trebuie si cat trebuie. Ce mi s-a parut incredibil a fost faptul ca, de fiecare data cand plecam de la atelierul Ninei, mergand spre casa, imi veneau tot felul de idei noi pe care le puteam aplica in proiectele mele. Este uimitor! Si de fiecare data o sunam pe Nina sa ii spun ce idei am mai descoperit si cat de bine se potrivesc proiectelor mele. M-a ajutat enorm, asa ca m-am re-inscris pentru urmatorul atelier.”  Raluca, arhitect, 29 ani

”Despre participarea la cursul de tehnici de relaxare sau despre cele 15 minute care iti dau sanatate
Stiu foarte bine ce efecte negative are stresul. Am vazut oameni in jurul meu care s-au imbolnavit grav din cauza scaderii imunitatii organismului, pe fondul unui job stresant. SI cred ca nu sunt singura care cunoaste astfel de cazuri. Asa ca toata lumea zice ca nu trebuie sa fii stresat! Dar cine crede cu adevarat ca acest lucru este posibil in ritmul si forma de viata actuale, in mijlocul Bucurestiului? Iar in cele mai multe cazuri nu vedem ca posibilitate de aparare decat fuga in weekend, intr-un loc linistit. Ce nu stiam inainte de curs este ca mai exista si alte tehnici de a te apara de stres. Tehnici care nu iau mai mult de 15 minute. Ce nu mai stiam este ca aceste 15 minute facute zilnic sau cat mai des au un enorm efect benefic atat pentru psihicul nostru, cat si pentru sanatatea intregului organism. Imi e greu sa dovedesc prin cuvinte. Merita practicat de fiecare. Iar dupa o perioada de cateva saptamani de practica apare si bucuria rezultatelor obtinute “pe nesimtite”.  Intrucat, in timp, se batatoreste calea spre starea de relaxare, care va putea fi accesata mai repede astfel incat sa ne revenim mult mai usor dintr-o situatie de stres major. De asemenea, ma surprind des si cu un zambet victorios in coltul gurii ca sunt mult mai relaxata in viata de zi cu zi, desi jobul si angajamentele cotidiene au ramas aceleasi.
Structurarea cursului pe mai multe saptamani sustine nu doar invatarea unei cai spre relaxare, ci si consolidarea acesteia, intrucat m-a “obligat” sa “imi fac temele” si  m-a  impiedicat sa revin la practicile anterioare, cand nu gaseam nici 15 minute pentru mine. In plus, orele de curs mi le-am oferit si ca perioada in care sa stau cu mine insami – si cata nevoie avem de aceasta interiorizare si dialog interior….. – intr-un mediu si cu un profesionist care imi putea explica unele procese mentale.

Si am mai obtinut ceva – am demontat o preconceptie, care cred ca domina inca societatea romaneasca, potrivit careia participarea la un curs tinut de un psiholog/psihoterapeut se asociaza obligatoriu cu existenta unei probleme psihice. Nu e asa. Este doar asumarea responsabilitatii integral pentru starea noastra, intrucat situatiile strensante nu pot fi intotdeauna evitate, depinde doar de noi cum invatam sa reactionam/ne raportam la ele.”  Anca MOROSANU, 36 ani, jurist

_______________________________________________________________

 

  ”Pentru mine cursul de sporire a tolerantei la stres prin invatarea unor tehnici de relaxare a reprezentat o adevarata comoara in contextul in care la momentul participarii mele eram intr-o perioada de maxima incarcatura emotionala si solicitare intelectuala. Am participat la acest traning interactiv in perioada in care imi scriam teza de doctorat iar ultima sedinta a avut loc cu cateva saptamani inainte de sustinerea publica a doctoratului. Pe parcursul celor 7 sedinte am invatat si practicat mai multe tehnici de relaxare pe care le-am exersat in fiecare zi astfel incat chiar inainte de prezentarea publica am putut aplica tehnica respiratiei pentru relaxare iar aceasta m-a ajutat sa gestionez emotiile. In toata aceasta perioada aplicam toate tehnicile de relaxare invatate astfel ca incepeam cu tehnica respiratiei, continuand cu exercitiul Jacobsen ce implica folosirea musculaturi care m-a ajutat aproape de fiecare data sa ma relaxez complet si sa adorm seara dupa incheierea activitatii solicitante. In acest sens pot spune ca exercitiul Jacobsen mi sepotriveste cel mai bine mai ales inainte de culcare.
In afara de aceste exercitii pe care reuseam sa le aplic cu succes in fiecare zi acasa au fost foarte multe exercitii de imagerie mentala pe care trainerul, care detine o voce incredibil de calda si calma, le-a aplicat la curs si cu care reusea sa ne introduca intr-o stare de relaxare totala astfel incat la un moment dat s-a intamplat ca una dintre colegele de curs sa adoarma.
Recomand cu mare caldura si cu toata increderea cursul de sporire a tolerantei la stres prin invatarea unor tehnici de relaxare. In plus recomand si exersara zilnica si progresiva a tehnicilor invatate inca de la inceput astfel incat la sfarsit veti reusi fara ajutor sa le aplicati in diverse scopuri de relaxare si de controlare a strarii de anxietate generate de stres.”  Alina F., arhitect, 30 ani

 

___________________________________________________________________

 

”Cand am venit la acest curs aveam mari probleme cu somnul (de fapt cu adormitul, caci somn era!). Una din tehnici, nu retin exact cum se numea, in orice caz, iti imaginai o serie de actiuni in cadrul carora te eliberai de griji, probleme, etc., le lasai incuiate undeva…ma rog, foarte interesant. Eu mi-am personalizat acest exercitiu si il practic si acum cand am probleme cu somnul; si sincer, merge, ma relaxez si adorm. Imi imaginez ca sunt la munte la marginea unei paduri, pajistea este acoperita cu muschi verde si moale…eu ma duc sa-mi las grijile undeva…dar moliciunea muschiului pe care calc este atat de relaxanta incat nu mai ajung la destinatie…adorm!

Initial mi-a placut atmosfera relaxata pe care ai reusit sa o induci cursantilor. Asta inainte de a incepe efectiv cursul de „tehnici de relaxare”!
Apoi mi-a placut increderea pe care ai reusit sa o induci cursantilor care s-au „lasat” pe mana ta in toate exercitiile pe care le-ai facut. Dau ca exemplu curajul cu care m-am ridicat eu si am rupt creionul cu o singura lovitura de deget… Daca nu era increderea probabil ca imi rupeam degetul sau in orice caz, m-ar fi durut foarte tare, dar nu a fost asa.”   Veronica, inginer, 49 ani

 

__________________________________________________________________

 

    ”Pentru mine cursul a fost ca o binecuvantare am reusit sa aduc mai mult echilibru in programul meu zilnic. Cu siguranta voi face o mai buna prioritizare a nevoilor specifice etapei in care ma aflu. Multumesc si felicitari.” Ana- Maria, director, 50 ani

 

___________________________________________________________________

 

    ” Mi-a placut atmosfera prietenoasa si destinsa, am cunoscut oameni frumosi si am avut 7 seri (una pe saptamana) in care m-am incarcat cu energie pozitiva. Meritul principal in aceasta avandu-l bineinteles Nina, in calitatea ei de facilitator.
Am experimentat tehnici de relaxare, pe care am avut ocazia sa le exersez in tihna si sa o aleg pe cea care mi se potriveste. Eu ma simt bine cu tehnica respiratiei, aplicata in “pozitia birjarului”. Este cea mai eficienta pentru mine.
Mi-au placut exercitiile, mai ales imageria, si povestile.
As participa la un nou modul pentru ca a trecut ceva timp si probabil acum alte lucruri au devenit importante in evolutia mea.

Recomand cu toata increderea acest workshop din care fiecare isi poate lua exact ce are nevoie, dar va pleca cel putin cu o tehnica de relaxare bine insusita. Iar in ziua de azi sa poti sa te relaxezi e lucru mare…”   Gabriela Isac, Trainer

_______________________________________________________________________

 

”Cursul a fost benefic pentru dezvoltarea personala. Am descoperit lucruri noi, am invatat sa-mi gestionez mai bine timpul si sa-mi prioritizez activitatile.
Pe scurt: a fost util, antrenant……si am ras!
Multumesc, Nina!”   Nicoleta Stancu, economist, 28 ani

___________________________________________________________________

 

”Cel mai mult am apreciat la acest curs calitatea si diversitatea informatiilor primite; atmosfera creeata; deschiderea prezenta in discutii (deschiderea ta si a colegelor); faptul ca ai reusitsa organizezi osesiune in timpul saptamanii (in week-end mi-ar fi fost greu sa ajung!) In afara tehnicilor de relaxare(care sunt pe primul loc), mai adaug scutul (care deja m-a ajutat intr-un moment dificil) si cresterea increderii in propria persoana.  M- am simtit execelt si oricat de obosita si fara putere ma simteam in ziua respectiva, pe masura ce ma apropiam de sediu deveneam din ce in ce mai vesela si mai entuziasta. Astfel ca intotdeauna ajungeam la voi cu un zambet mare. Acum am inceput sa analizez mai mult relatiile si interactiunea cu alte persoane. Observ parca mai usor cand o persoana ma incarca negativ si reusesc sa ma protejez si linistesc mai repede si mai bine. Multumesc mult si frumos pentru aceasta experienta si astept cu nerabdare si urmatoarele cursuri!”  Andreea   M., economist. 30 ani

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>