«

»

Feb 18

Furia si managementul furiei

FurieFuria e o emotie coplesitoare. Nu e usor sa o tii in frau. Componentele sale sunt la nivel fiziologic (inima bate mai tare, respiram diferit, temperatura corpului poate creste, poate aparea tremurat, cat si multe alte simptome ce difera de la o persoana la alta.

Cand suntem furiosi, bataile inimii se accelereaza, respiratia devine sacadata iar corpul, incordat (se stie ca atunci cand cineva se enerveaza foarte tare se inroseste sau se inverzeste la fata). Furia polueaza intregul corp si are efecte daunatoare asupra acestuia, efecte de pe urma carora corpul se reface foarte greu. De cele mai multe ori, furia are legatura cu faptul ca esti ranit fizic si emotional, ca nevoile tale nu sunt satisfacute.

Sunt momente in care exprimarea furiei nu este un lucru rau. Istoria demonstreaza ca in anumite situatii furia/ mania este o emotie care ii propulseaza pe oameni sa se apere de atacurile asupra propriei persoane si sa lupte impotriva nedreptatilor suferite. Cata vreme problemele care iti cauzeaza furia nu sunt cronice, caz in care nu ai cum scapa de ele, a te infuria cand te confrunti cu o situatie nedreapta, strigatoare la cer, ajuta sa nu acumulezi stress in organism.  Latura intunecata a furiei, atunci cand este cronica si cand devine un mod constant de manifestare in anumite situatii fara a avea un control asupra comportamentelor agresive, este asociata si cu probleme de sanatate fizica precum hipertensiune arteriala, nivelul ridicat al colesterolului si un sistem imunitar slabit. Furia interfereaza si cu capacitatea de concentrare iar in plan relational, cand rabdarea iti este pusa la incercare efectele negative pot fi uneori dramatice.

Psihoterapia te sustine in crearea unor contexte in care sa inveti si sa-ti dezvolti abilitatea de a gestiona astfel de comportamente.

Mai multe despre fuirie, efectele ei si mai ales un program nonconformist de prelucrare a furiei le puteti savura vizionand filmul ”Al naibii tratament/ Ager management” mai ales ca protagonistii sunt interpretati de catre Adam Sandler si Jack Nicholson.

Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel: 0722 535 4470722 535 447 0722 535 44

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>