Identitatea este ca o constiinta buna: nu e permanenta, ci mereu pierduta si apoi recastigata. Dezvoltarea adultilor este un proces care necesita atat examinare cat si angajament. E. Erikson
Identitatea profesionala reprezinta o serie de conceptii despre sine pe care oamenii le formuleaza si le reformuleaza ca pe niste ”schite profesionale”. In practica ei elaboreaza, revizuiesc si actualizeaza aceste posibilitati, permitandu-le sa capete contur, pana cand apare o noua identitate profesionala de sine statatoare. Acesta este parte din paragraful final in care Hermina Ibarra pune in cuvinte notiunea de identitate profesionala prezentata in cartea ”Identitate profesionala”.
Cine sunt eu? Este intrebarea al carui raspuns il regasim la finalul calatoriei noastre atunci cand avem nevoie de o noua identitate profesionala. Paradoxal, actionand inainte de a ne stabili obiective si scopuri cream spatiu si contexete care ne permit sa exploaram posibilele noastre identitati profesionale. Aflam cine suntem in practica testand realitatea, nu privind in interiorul nostru. Descoperim adevaratele posibilitati facand, incercand activitati noi, ajungand la grupuri noi, gasind modele de urmat si reformuland povestea pe care o spunem celor din jur. Autoarea subliniaza doua idei principale privind schimbarea identitatii profesionale pe care o poate traversa un om pe parcursul vietii sale: pe de o parte, identitatea profesionale nu este o comoara ascunsa ce asteapta sa fie descoperita ci este mai degraba alcatuita din mai multe posibilitati (unele palpabile concrete, definite de anturaj si povestile pe care le spunem despre munca si viata noastra, altele exista numai pe taramul viselor personale si al potetialului viitor) iar pe de alta parte schimbarea in cariera inseamna schimbare interioara. Un om are mai multe euri, de aceea schimbarea nu este un proces de inlocuire a unei identitati cu alta, ci mai degraba un proces de tranzitie pe parcursul careia reconfiguram intregul set de posibilitati. Trecerea de la o identitate profesionala la alta nu este una lina si usoara, din contra pana la conturarea noii identitati traversezi o perioada de neliniste si opozitie, de parca te-ai afla in mijlocul unui urgan. Este perioada in care iti este greu sa renunti la vechea identitate si tatonezi noile posibilitati pe care ti le ofera viata, experimentand. Este asa numita perioada de ambivalenta absolut necesara pentru ca procesul de tranzitie sa fie complet si autentic. De regula gasirea unui sens in tot acest proces presupune interpretarea a ceea ce se intampla ”azi”, reinterpretarea evenimentelor din trecut si crearea unor povesti convingatoare care sa faca legatura intre cele doua aspecte. O astfel de poveste de viata defineste omul.
Autoarea porneste de la povestile reale a unor persoane ce au traversat o astfel de tranzitie in viata lor, mai ales a celor care au facut-o la jumatatea carierei si subliniaza cateva aspecte importante ale procesului in sine. Evident ca nu exista o reteta standard a reusitei dar cu siguranta reperele oferite te vor ajuta sa intelegi mai bine procesul si sa ai curajul de a actiona. Printre cele noua strategii nonconventionale pentru schimbarea cariei se numara: actionati si apoi reflectati, realizati o schimbare importanta cu pasi mici, gasiti oameni care sa intruchipeze ceea ce doriti sa deveniti, face periodic cate un pas inapoi, dar nu pentru multa vreme, profitati de momente oportune, experimentati roluri noi…si cel mai bine este sa cititi chiar voi cartea si sa luati exact ceea ce aveti nevoie din experienta impartasita intr-un stil lejer dar bine argumentat de catre autoare.
Zi frumoasa!
Psiholog- psihoterapeut Nina Jurca
Tel: 0722 535 447
2 comments
Setsuko Rockovich
June 3, 2017 at 5:53 pm (UTC 3) Link to this comment
Uite ca am dat peste acesta pagina web despre Care este povestea ta?
-, cautand despre maramu. Acum tre sa recunosc
ca faci treaba super. Te invit sa vezi si pagina web http://cazare-maramures.net o
pagina despre tara maramuresului. Mult spor
Nina Jurca
June 4, 2017 at 4:16 pm (UTC 3) Link to this comment
Peisaje de poveste tocmai bune de vizitat. Spor si tie!