«

»

Feb 03

Atacurile de panica

Atacurile de panica sunt episoade de frica intensa care apar brusc si sunt relativ scurte ca durata. De obhbxdhjicei, debuteaza abrupt, ating maximum intensitatii in 30 de minute si se diminueaza in urmatoarele citeva ore. Persoanele afectate experimenteaza anxietate anticipatorie semnificativa si simptome limitate intre atacuri, in situatiile in care au mai fost atacuri inainte. Efectele unui atac de panica variaza. Unele, mai ales la primul atac, pot necesita interventie medicala de urgenta. Multi dintre cei care au un atac de panica, mai ales pentru prima data, se tem de un atac de cord sau o cadere nervoasa. Alte mituri legate de atacul de panica sunt: teama de a nu innebuni si pierderea controlului. Toate acestea sunt legate de interpretarea subiectiva a manifestarilor fiziologice si psihice experimentate de catre persoana pe parcursul unui atac de panica.

Manifestarile atacului de panica includ frica de a pierde autocontrolul, teama ca ceva rau se va intampla, sentimentul de moarte iminenta, senzatie de prabusire, lipsa de aer, dureri in diferite zone corporale, palpitatii, hipervigilenta, transpiratii, vertij, paloare a fetei, dificutati de inghitire. Persoana aflata intr-o astfel de stare de regula solicita in continuu si insistent ajutor, prezenta altor persoane, cere ajutor medical sau poate ramane siderat, tensionat si preocupat de functionarea propriului corp isi verifica tot timpul pulsul.

Manifestarea unui atac de panica poate fi facilitata si de unele suferinte organice generale, endocrine si neurologice. pot aparea in contextul anxietatii generalizate mai ales seara si noaptea, al fobiilor, in depresie (mai ales dimineata).

Dupa aparitia unuia sau mai multor atacul de panica, persoana traieste o anxietate de asteptare iar daca apar circumstante asemanatoare cu cele in care s-a produs precedentul atac, aceasta devine atenta la functionarea propriului corp, superincordata si isi analizeaza toate senzatiile corporale.

Abordarea terapeutica a atacurilor de panica presupune de cele mai mute ori tratament medicamentos (prescris de catre medicul specialist) precum si psihoterapie care in general vizeaza controlul respiratiei, relaxare si tehnici cognitiv- comportamentale.

Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel: 0722 535 447

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>