Ticurile sunt miscari involuntare care apar brusc, sunt repetitive si stereotipe, dar neritmice; aceste se pot manifesta si prin vocalizari. Ele pot viza fata sau parti ale fetei, se repeta de mai multe ori pe zi si pot fi favorizate de anumite circumstante. Manifestarea ticurilor creeaza neplaceri persoanei prin perturbarea activitatii si prin reactia celor din jur.
Nu se cunosc exact cauzele care duc la aparitia ticurilor. Se considera ca sunt cauzate de unele leziuni ale creierului, ca au cauze genetice sau ca sunt favorizate de anumiti factori de mediu. Manifestarea ticurilor la nivel psihologic este strans legata de trairea unei stari emotinale tensionate, deranjante, inconfortabile. Aceasta tulburare comportamentala apare in cele mai multe cazuri la copiii de pana in 10 ani si de cele mai multe ori dispare in adolescenta, insa ticurile pot fi o problema si pentru adulti. Ticurile apar sau se intensifica in momentele de stres, trairi extreme (pozitive sau negative), oboseala sau plictiseala, chiar si in timpul relaxarii, se amelioreaza in momentul in care subiectul se concentreaza asupra unei activitati placute si dispar de tot in timpul somnului. Cele ele mai intalnite ticuri sunt cele motorii si cele verbale: clipitul des, flexarea si trosnirea degetelor, atentia continua de a mentine vocea intr-un anumit registru, leganatul, gesticulatul excesiv, rosul unghiilor sau muscatul buzelor, miscarea capului in diverse directii, ridicatul sprancenelor, plescaituri ale limbii, mirositul obiectelor, respiratia profunda pe nas, repetarea frazelor sau a anumitor cuvinte.
Cand manifestarea ticurilor devine suparatoare pentru persoana impiedicand functionarea optima in viata de zi cu zi si cauzele bilogice ale acestora sunt exculse , se poate apela psihoterapie pentru combaterea acestora.
Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca
Tel: 0722 535 447