Udarea patului in timpul noptii, numita enurezis nocturn, consta in scaparea involuntara de urina in timpul somnului. Udarea patului este un lucru foarte obisnuit la sugari si copiii mici, dar este considerat o problema cand apare la baieti peste 6 ani sau la fetite peste 5 ani. Udarea patului poate fi frustranta pentru copil si parinti, provocand copilului sentimente de stima de sine scazut. Ca si in cazul obisnuirii la olita, parintii niciodata nu trebuie sa fie suparati sau furiosi pe un copil care uda patul. Ei trebuie sa inteleaga ca, copilul nu face acest lucru in mod deliberat. Tocmai de aceea parintii trebuie sa fie un suport pentru copil in acest sens. Cauzele pot fi variate, astfel ,la unii copii care au de obicei un istoric familial de enurezis, acesta este rezultatul unei maturizari tardive a controlului vezicii unrinare si poate persista pana in anii adolescentei. Alte cauze pot fi de natura fizica, inclusiv infectiile urinare si in acest caz este nevoie de un tratament adecvat. Cel mai adesea copii uda patul noaptea pentru ca sunt extrem de obositi sau au baut prea multe lichide inainte de culcare si nu au urinat. Si in multe cazuri udarea patului este legata de stres generat de diverse situatii de viata cum ar fi pierderea unui membru al familiei, mutarea la o alta scoala, divortul parintilor, etc.
Udatul patului nu trebuie sa fie considerat un comportament rau si mai ales nu este bine sa culpabilizati copiliul pentru ca nu se poate controla deoarce o astfel de abordare nu face dacat sa inrautateasca si mai mult situatia.
Daca au fost eliminate cauzele fiziologice ale acestui comportament, psihoterapia si mai ales hipnoterapia sunt eficiente in eliminarea unor astfel de comportamente.
Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca
Tel: 0722 535 447