Nevoia de iubire a copilului sta la baza tuturor celorlalte nevoi. Iubirea primita si mai ales invatarea modului in care iubirea poate fi exprimata reprezinta fundamentul pe care se dezvolta copilul pentru a deveni un adult implinit.
Ca si parinti, ne iubim copiii si suntem ferm convinsi de acest lucru cu toate acestea copilul continua sa se comporte pe dos. Ne reevaluam comportamentul si atitudinea fata de copil si ajungem la concluzia ca facem tot ceea ce ne sta in putere sa facem pentru binele copilului nostru. Si atunci…ce ne scapa?
Mare parte din raspuns l-am gasit in cartea ”Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” G.Chapman&R.Campbell unde sunt descrise intr-o maniera concreta modalitati eficiente prin care ne putem adapta comportamentul la modul principal al copilului de a primi si a confirma iubirea parintilor. Este un ajutor adus parintilor care nu stiu cum sa-si transfere iubirea lor din inima catre sufletele copiilor lor.
Copiii, ca de altfel si adultii, au 5 modalitati prin care exprima si inteleg iubirea si acestea sunt: mangaierile fizice, cuvintele de incurajare, timpul acordat, darurile si serviciile. Este foarte probabil copilul sa aiba un limbaj principal prin care iubirea sa-i poata fi comunicata cel mai bine. Folosind preponderent limbajul lui de iubire, veti reusi sa-i satisfaceti cea mai profunda nevoie emotionala a sa. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa renuntati la celelalte 4 limbaje de iubire insa este nevoie sa va exprimati iubirea in limbajul preferat de catre copil. Comunicand iubirea copilului se creaza terenul fertil pentru a-l motiva mult mai usor in procesul de invatare scolara, pentru a aplica eficient corecturi comportamentale necesare pentru dezvoltarea disciplinei si chiar a canalizarii maniei intr-un mod constructiv.
O scurta trecere in revista a principalelor limbaje ale iubirii ajuta parintii sa devina constienti de limbajul preferat al copilului in care acesta receptioneaza iubirea:
1. Mangaierea fizica este unul din cele mai simple limbaje de iubire intrucat parintii nu au nevoie de ocazii speciale sau justificari pentru a avea o apropiere fizica. Exprimarea iubirii printr-o mangaiere poate fi folosita in aproape orice situatie. Puteti lua copilul in brate cand ii cititi o poveste (pentru cei mici), puteti da o imbratisare insotita de ”Te iubesc!”(la orice varsta), puteti puteti mangaia usor spatele, il puteti tine de brat, il puteti tine de mana.
2. Cuvintele de incurajare. Unii copiii se simt foarte iubiti atunci cand sunt incurajati. ”Te iubesc!” este una din expresiile cel mai des folosite pentru a exprima verbal iubirea . Importanta este aici si modul in care o spui: tonul, blandetea, atmosfera care sa transmita caldura emotionala. Si cum cuvantul ”incurajare” inseamna a insufla curaj se recomanda folosirea cat mai frecventa a laudelor mai ales atunci cand ele sunt orientate catre un anumit efort pe care il face copilul (invata sa citeasca, invata sa mearga pe bicicleta, performante sortive, etc). De cele mai multe ori lauda si afectiunea sunt combinate in mesajele transmise copilului desi sunt doua lucruri diferite si asa este recomandat sa fie si receptionate. Afectiunea si iubirea inseamna exprimarea recunosterii existentei propriu zise a copilului, in timp ce o lauda este legata de ceea ce face copilul fie cand reuseste ceva, fie pentru o atitudine asteptata.
3. Timpul acordat este timpul pe care il dedicati copilului. Si acesta nu inseamna neaparat sa mergi undeva in mod special cu el. Ci se refera la atentia acordata copilului aproape oriunde: pregatirea temelor, cititul unei povesti inainte de culcare, orele de masa, o conversatie pe o tema anume, impartasirea gandurilor si sentimentelor, etc. Timpul petrecut alaturi de copil creeaza practic amintiri care vor dura toata viata.
4. Darurile oferite si primite pot exprima cu putere iubirea pe moment si uneori chiar ani de zile mai tarziu. Uneori si cadorile neinsemnate devin simboluri ale iubirii, ele fiind o forma a unui limbaj de iubire. Insa, ca si in cazul celorlalte limbaje ale iubirii si in cazul darurilor copii trebuie sa simta ca parintilor chiar le pasa si ca acestea exprima iubirea din tot sufletul. Adevaratul dar nu inseamna o rasplata pentru unele servicii acordate ci mai degraba exprima iubirea pentru o anumita persoana, gestul fiind facut de bunavoie. Astfel, favoarea de a darui nu are prea mare legatura cu dimensiunea sau costul cadoului, ci doar cu iubirea. In afara de cele de Sarbatori sau de aniversari, majoritatea darurilor ar trebui sa fie alese impreuna cu copiii, deorece pe masura ce copilul creste are si propriile lui gusturi.
5. Serviciile ca limbaj al iubirii pot deveni un model pentru felul in care copilul va face servicii si isi va asuma raspunderea. Practic facand servicii copiilor din postura de parinte ii invatam pe copii cum sa se serveasca singuri si cum sa-i serveasca si pe altii. Si nu intodeauna este usor si rapid de realizat de multe ori esti tentat, de exemplu, sa pregatesti tu masa in loc sa-l inveti sa o pregatesaca el. Cand obiectivul in sine este pregatitul mesei, ca in acest caz, atunci este o.k sa o pregatesti tu ca si parinte dar daca obiectivul este sa-ti iubesti copilul – dorind sa faci bine spre binele lui atunci este indicat sa il ajuti sa invete sa o pregateasca singur.
Fiecare copil are o preferinta pentru a receptiona iubirea si aceasta preferinta de cele mai multe ori il dermina sa aprecieze ca este iubit sau nu de catre parinte. Este practic filtrul prin care el recunoaste si se simte confirmat in aceasta diada. Pentru parinte este important sa descopere care este acest limbaj al iubirii preferat de catre copil si sa-l foloseasca preponderent pentru a comunica iubirea. Autorii recomanda ca parintii sa observe felul in care copilul isi exprima iubirea fata de parinti, fata de ceilalti, sa asculte cu atentie care sunt cele mai dese rugaminti dar si cele mai dese plangeri ale copilului si chiar sa ofere posibilitatea de a alege intre doua limbaje ale iubirii pentru a putea descoperi care este preferatul acestuia.
Cu toate acestea este recomandata si incurajata folosirea tuturor celor cinci limbaje ale iubirii in relatia parinte- copil si mai mult invatarea copilului sa le foloseasca pe toate pentru a-si exprima iubirea la randul lui in relatiile cu ceilalti.
Psiholog- psihoterapeut Nina Jurca
Tel: 0762 313 730