«

»

Oct 28

Înseamnă o diferență

    Un cuplu tânăr mergea de-a lungul țărmului după căteva zile de furtuni dezlănțuite. Marea fusese biciuită cu frenezie. Valurile răscolitoare și o maree înaltă aruncau pe mal viețuitoare marine fără noroc. Resturile vieții marine erau atât de dense, încât cei doi de-abia găseau loc să pășească printre ele. Meduze, scoici, melci de mare și alte animale ale apelor acopereau plaja ca o pătură muribundă.

    În timp ce înaintau, au văzut la malul mării un bătrân, cocoșat de povara anilor, tot intrând cu greu în apă și ieșind iarăși din ea. S-au oprit să-i urmărească straniul comportament. S-a aplecat și a cules una dintre creaturile marune. A adăpostit-o delicat în mâna lui, a intrat anevoie în apă și i-a dat drumul înapoi în mediul familiar ei. A revenit la mal, a cules o altă vietate și a dus-o gingaș înapoi în apă.

    Cuplul a început să râdă. Când s-au apropiat de bătrânel, L-au întrebat:

    -Ce faceți acolo? Nu vedeți inutilitatea eforturilor dumneavoastră? Malul e împânzit de mii de animale, muribunde sau moarte. Eforturile dumneavoastră nu înseamnă nici o difență.

    Omul a cules o caracatiță tânără care părea aproape fără viață. A ocrotit-o cu grijă în căușul palmei și a intrat iarăși în ocean, curățând delicat nisipul de pe ea și algele care se adunaseră pe ea și i se încurcase printre tentacule. Scufundându-și încet mâinile, a lăsat micuța vietate să simtă din nou alintul mării. Caracatița și-a întins brațele, percepând plăcerile reînsuflețitoare ale căminului familiar ei. Mâinile lui au ținut protecor ca într-un potir tânărul animal, până ce acesta și-a reunit forțele ca să se poată mișca și să poată înainta singur. A rămas să o urmărească, având un ușor surâs pe chip, smuls de bucuria de a vedea încă o viețuitoare pornită în siguranță pe calea ei.

    Abia atunci omul s-a întors și a pornit spre mal. Și-a ridicat privirea, s-a uitat în ochii celor doi și le-a spus:

    -Sigur că au însemnat o diferență pentru această vietate!        George W. Burns- ”101 povești vindecătoare pentru adulți”

 

Zi frumoasă!

Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel. 0722 535 447

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>