«

»

Oct 30

Când vorbim despre depresie

        Oricine se poate simți la un moment dat trist, abătut, îngândurat  datorită evenimentelor de viață pe care le traversează la un moment dat. Iar aceste stări trecătoare nu sunt suficiente pentru a defini depresia. Depresia este diagnosticată atunci când aceste stări, trăiri sunt intense și influențează viața de zi cu zi a omului. Depresia este o afecțiune comună dar gravă care afectează oamenii de toate vârstele. Abordarea terapeutică a depresiei poate include schimbarea stilului de viață, consiliere psihologică și uneori chiar medicație ca urmare a prescrieri lor de către medicul de specialitate.

       Starea de tristețe persistentă, anxietate sau sentimentul de vid, iritabiliatea, pierderea interesului pentru activități ce altădată erau atrăgătoare și chiar plăcute, oboseală, nivel energetic scăzut (tonus mental, emoțional și chiar fizic), dificultăți de concentrare, tergiversare în luarea deciziilor sunt căteva din semnele ce fac parte din tabloul descriptiv al  depresiei. Tulburările de somn, schimbarea apetitului alimentar și chiar gânduri suicidare sunt simptome importante ale depresiei ce  trebuie luate în serios și chiar întreprins, cât mai repede posibil, ceva în acest sens. Din punct de vedere fizic ca semne ale depresiei pot apărea dureri fizice, migrene, probleme digestive ce nu dispar ca urmare a tratamentului medical. De cele mai multe ori, însă, tratarea depresiei ameliorează simptomele fizice.

        Depresia se poate instala la orice vârstă. Un copil ce dezvoltă simptome ale depresiei poate refuza să meargă la școală, poate invoca plângeri în legătură cu o boală fizică, devine atașat de unul dintre părinți, devine iritabil și anxios. La adolescenți, deseori, semnele evidente ale unei depresii sunt experimentate prin anxietate, tulburări de alimentație sau abuz de substanțe. De asemenea, de-a lungul vieții, situațiile semnificative (evenimente de viață deosebite)  sau situații de viață obișnuite dar stresante pentru individ pot duce la dezvoltarea simptomelor depresiei. In funcție de durata și severitatea simptomelor este alcătuit și planul terapeutic (medical, psihologic).

        Depresia nu face parte din procesul natural de îmbătrânire.  Studiile arată că depresia la persoanele în vârstă poate fi trecută cu vederea, deoarece persoanele în vârstă pot prezenta simptome diferite, mai puțin evidente și conștientizate, ale depresiei și pot fi descrise ca semne firești ale procesului de îmbătrânire.

        Însă, indiferent de vârstă și de gradul de severitate a depresiei este bine să știți că există o cale terapeutică de abordare pentru fiecare situație particulară. Primul pas este să apelezi la un medic (fie medicul de familie, fie un medic specialist) și/ sau la un psiholog,  astfel încât, să beneficiezi de un suport profesional și ulterior de program terapeutic corespunzător pentru a putea depăși semnele depresiei. Consilierea psihologică sau psihoterapia este necesară și are rezultate bune în tratarea depresiei. Iar, medicamentele  pot fi prescrise și trebuie să fie luate numai sub supravegherea unui medic de specialitate.

 

Zi frumoasă!


Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel: 0722 535 447

 

 

 

 

 

 

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>