«

»

Aug 19

Azi aleg să fiu optimistă! Tu, ce alegi?

”Orice lucru este creat de doua ori. Mai întâi în mintea ta, apoi în realitatea ta.”(Buddha)

 

            Optimismul este o stare de spirit și ține, în mare parte, de atitudinea pe care fiecare dintre noi o adoptă în fața evenimentelor din viața noastră. Uneori, obișnuința de a reacționa într-un anume fel, în anumite situații, duce la instalarea unei stări emoționale asociată incoștient cu situațiile respective. Și, fără a mai căuta explicații, din diverse motive (lipsă de timp, comoditate, obișnuință, etc.) ne spunem sec și resemnați:  ”Așa sunt eu!”.

           Oare, chiar așa stau lucrurile? Nu știu… Dar putem face un  exercițiu de imaginație, în care tu ești regizorul și în același timp actorul principal. Tu stabilești și în același timp, ești răspunzător pentru ceea ce alegi să faci și să simți, cel puțin pentru o zi din viața ta. Este o provocare, o aventură sau poate, pur simplu ești curios asemenea unui copil…

           Imaginează-ți o zi din viața ta în care lucrurile decurg exact așa cum îți dorești. La ce oră te trezești? Cum  începi ziua? Care este primul lucru la care te gândești? Dar primul lucru pe care-l faci? Ce îți propui să faci? Cum îți alegi hainele pe care le vei îmbrăca? La micul dejun preferi ceva anume sau ești mulțumit cu ceea ce mănânci deja? Vrei să faci ceva special pentru tine, poate ceva ce nu ai mai făcut de mult timp? Și mai departe știi singur ce anume urmează. Imaginile sunt clare, pline de culoare, sunetele sunt calde și familiare, uneori simți mireasma ce străbate dincolo de imagini, guști din plin fiecare clipă, în care te simți confortabil și mulțumit de alegerile tale. Oferă-ți timp suficient pentru a parcurge și savura, în ritm propriu, evenimentele acestei zile.

           Felicitări! Mai oferă-ți puțin timp și gândește-te… Cum te simți, acum că ai parcurs, poate, prima zi din viața ta așa cum îți dorești? Câte din alegerile pe care le-ai făcut în imaginație, le faci deja în viața de zi cu zi? Din toate schimbările pe care le-ai făcut pe parcursul exercițiului care sunt primele două pe care ești dispus să le faci începând din acest moment?  Răspunsurile la aceste întrebări le ai deja, restul depinde de tine!

            Și nu uita, optimismul  este o stare de spirit!

 

Zi frumoasă!

Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel: 0762 313 730

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>