«

»

May 01

Despre curajul de a risca o încercare

    Un rege își pusese curtea la încercare pentru un post important. Numeroși oameni puternici și înțelepți se aflau în jurul lui.

    ”Înțelepților- spuse regele-, am o problemă și vreau să știu care dintre voi este în stare să o rezolve.” Îi conduse pe oameni la o ușă enormă, mai mare decât văzuse cineva vreodată. Regele le explică: ”Aici vedeți cea mai mare și cea mai grea ușă din regatul meu. Care dintre voi poate să o deschidă?” Unii dintre curteni scuturară doar din cap. Alții, care se numărau printre cei înțelepți, se uitară la ușă mai de aproape însă recunoscură că nu pot să o facă.  Când înțelepții spuseră asta, restul curții consimții că această problemă era prea dificil de rezolvat.

    Un singur vizir se duse la ușă. O examină cu ochii și cu degetele, încercă mai multe modalități de a o deschide și, în cele din urmă, o trase cu smucitură puternică. Și ușa se deschise. Fusese lăsată întredeschisă numai, nu închisă complet, și nimic altceva nu fusese necesar, decât bunăvoința de a realiza ceva și curajul de a acționa cu îndrăzneală.

    Regele spuse: ”Vei primi postul de la curte, pentru că tu nu te bizui doar pe ceea ce vezi sau ce auzi, tu îți pui propriile puteri în joc și riști o încercare.”  Nossrat Peseschkian ”Povești orientale ca instrumente de psihoterapie”

 

  Zi frumoasă!

 

 

Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel. 0722 535 447

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>