«

»

Apr 10

Prevenirea și gestionarea efectelor stresului prin exerciții de relaxare

    Perioadele de suprasolicitare pe care un om le traversează la un moment dat în viața lui și care au efecte la nivel organic, emoțional, mental și comportamental se pot înscrie în ceea ce noi numim stres. Factori de stres pot veni din diverse arii ale vieții noastre: munca/ serviciul, relațiile cu ceilalți, familia, petrecerea timpului liber.

   Dar ce se întâmplă de fapt? Când organismul este supus timp îndelungat unor astfel de situații ”stresante”, acesta va reacționa pe măsură. Într-o primă fază, emotivitatea și tensiunile vor crește în intensitate, antrenând un plus de oboseală precum și tulburări funcționale la nivelul unor organe (ex. aciditate gastrică, însoțită de arsuri la stomac și tulburări digestive). Apoi, este posibil să apară probleme organice (ex. ulcerul gastric ca urmare a hiperacidității). Însă cele mai frecvente tulburări organice sunt cele cardiovasculare (ex: creșterea pulsului, a tensiunii arteriale).

    De asemenea, ”stresul” poate determina apariția unor comportamente precum, impulsivitate, abuz de alcool, cafea, fumat excesiv, tendința de a mânca excesiv. O persoană ”stresată” poate manifesta oboseală prin scăderea abilității de a adopta decizii raționale, capacitate de concentrare slabă, scăderea atenției, hipersensibilitate la critică, blocaje mentale. Și de cele mai multe ori apar și stări de anxietate, iritabilitate, scăderea încrederii în sine, apatie sau indispoziție.

    A ști să te relaxezi devine în acest caz un lucru necesar sănătății, dar și foarte util pentru îmbunătățirea performanțelor profesionale și calitatea relațiilor cu ceilalți. Practicarea unor exerciții de relaxare face parte din orice program eficient de gestionare a stresului.

    O alternativă la îndemână pentru gestionarea reacțiilor la stres o reprezintă învățarea unor tehnici sau metode de relaxare cu ajutorul unui specialist iar apoi să le aplici singur ori de câte ori simți că ai nevoie.

     Te invit să participi la sesiunile organizate de mine în acest sens în cadrul cabinetului. Sunt sesiuni special organizate  pentru însușirea unor tehnici cu ajutorul cărora vei putea gestiona mai eficient reacțiile la stres .

      Pentru mai multe detalii îmi poți scrie pe adresa de mail: nina.jurca@psihoterapic.ro

                                                                     sau la tel: 0722 535 447

Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel. 0722 535 447

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>