Durerea este una din formele principale prin care corpul comunică cu noi. Din acest motiv o abordare inadecvată a durerii ar putea să aibă consecințe nefaste asupra organismului. Primind semnale din partea corpului putem reacționa. Durerea este ca un mecanism de protecție.
Durerea are două componente specifice, durerea senzorială și suferința. Durerea senzorială oferă informații că ceva nu este în regulă în corp și este nevoie de o anumită intervenție, de exemplu: o durere de măsea poate fi datorată unei inflamații din simplu motiv că ai stat ”în curent” și cu un tratament medicamentos se va retrage sau poate fi datorată unei deteriorări considerabile a măselei și a unei infecții care necesită o intervenție stomatologică (extracție). Durerea fiziologică oferă informații despre locul unde se manifestă și se poate exprima senzorial sub formă de durere apăsătoare, acută, fierbinte, arzătoare, rece, intermitentă sau continuă. Acest tip de durere este recomandat să fie cel mult diminuată și nu suprimată. Durerea este un semnal important pentru a indica o anumită problemă pe care corpul nostru o are la un moment dat.
Suferința este componenta afectivă a durerii și ea ne arată cât de tulburătoare sau deranjantă este aceasta pentru un om. De exemplu, durerea musculară resimțită de un sportiv în urma unui antrenament intens, cu siguranță îl deranjează, însă, nu îl afectează precum o rănire accidentală care l-ar putea împiedica o perioadă să se antreneze sau, și mai mult l-ar determina să renunțe la antrenament. La fel și durerea nașterii unui copil dorit o afectează pe mamă, dar deseori este lipsită de importanță. Durerea generată de o boală cronică sau incurabilă poate să nu fie foarte intensă însă suferința poate fi înspăimântător de copleșitoare. Uneori, o suferință poate fi atât de intensă încât poate duce la depresie și chiar paralizie, în care persoana este incapabilă să mai reacționeze.
Nimeni nu vrea să simtă durere iar utilizarea hipnozei este utilizată în acest sens pentru a influența perceperea durerii. Ea este utilizată cu succes în chirurgie și anestezie. Sunt situații în care, dacă problema durerii ar fi rezolvată ușor și rapid, aplicarea unor tehnici și proceduri pentru tratarea unor boli ar fi mult mai ușoară. Cel mai frecvent, hipnoza este utilizată în domeniul medicinei dentare (anestezie), în travaliul nașterii și traumei nașterii, diminuarea durerii în cazul bolilor cronice sau incurabile. Cu toate acestea, hipnoza nu trebuie privită ca un competitor al analgezicelor chimice, ci mai degrabă ca un element complementar folosirii acestora, atunci când ele sunt nerecomandate în tratarea pacientului.
Totuși, în mijlocul tuturor acestor beneficii se află capacitatea hipnozei de a diminua sau a alina durerea.
Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca
Tel. 0722 535 447