Durerea este atât o senzație, cât și o emoție neplăcută. Marea majoritate a oamenilor experimentează la un moment dat: dureri de dinți, crampe musculare, cefalee, dureri de burtă, picior rupt, intervenție chirurgicală și lista poate continua. De cele mai multe ori suferința provocată de astfel de dureri este destul de intensă și supărătoare.
De cele mai multe ori durerile trec (senzația corporală/fiziologică) și nu ne mai gândim la ele, însă sunt situații în care oamenii continuă să sufere și atunci, pofta de viață este diminuată. De exemplu, o persoană cu migrene își vede existența marcată de crizele în timpul cărora nu poate face nimic și se gândește și așteaptă din ce în ce mai neliniștită noi accese .
Asociată sau nu cu alte metode și tratamente, relaxarea este extrem de utilă în astfel de situații.
Durerile legate de tensiunile musculare diminuează și chiar dispar în urma învățării și practicării unor exerciții de relaxare. Atunci când un mușchi este încordat, pot apărea dureri, așa cum se întâmplă și în cazul durerilor de cap invalidante, numite și ”cefalee de tensiune musculară”. Când apare și suferința, tendința de a încorda și mai mult mușchii (frunte, tâmplă, ceafă) aceasta este și mai intensă.
Destinderea mușchilor afectați îmbunătățește considerabil și aproape întotdeauna problemele dureroase. Este bine de știut că, într-o primă fază, atunci când durerile sunt legate aproape 100% de tensiunea musculară, relaxarea antrenează o creștere a durerii, înainte de a o diminua. Atunci când durerea este legată de un exces de contracție musculară, practicarea relaxării are efect total în eliminarea durerii. Dacă sunt și alte cauze, este necesară asocierea relaxării și cu alte metode sau tratamente specifice.
Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca
Tel. 0722 535 447