Un grup de suport/sprijin este un cadru mai mult sau mai puțin formal care oferă membrilor acestuia posibilitatea de a împărtășii temerile și grijile cu alte persoane care au experiențe similare și înțeleg ce simt acestea. Un grup de suport nu este un grup de terapie. Grupul de suport se axează în principal pe nevoia de sprijin și de ajutor reciproc, de învățare a unor abilități într-un cadru confortabil și sigur.
Dimensiunea optimă a unui astfel de grup este de 5-12 persoane, însă ideal este de 6-8 persoane. În acest mod se creează cadrul confortabil pentru interacțiune și în același timp pentru a se lucra individual pentru rezolvarea/discutarea fiecărei probleme ivite și chiar se asigură timp necesar fiecărui participant pentru a vorbi.
Durata întâlnirii unui grup de suport este de 90 de minute iar frecvența întâlnirilor este stabilită de comun acord cu membrii grupului. Întâlnirile săptămânale asigură o bună coeziune și continuitate a grupului, întâlnirile lunare creează participanților senzația de detașare, lipsă de conexiune, pe când întâlnirile bilunare reprezintă calea de mijloc între cele două variante, permițând grupului să-și păstreze unitatea.
Grupurile de suport/sprijin pot fi nestructurate, bazate pe întâlniri în care temele abordate la fiecare întâlnire sunt stabilite pe loc, la fiecare întâlnire sau pot fi structurate, când numărul de întâlniri precum și temele abordate la fiecare întâlnire sunt stabilite încă de la formarea grupului.
Beneficiile obținute prin participarea la un grup de suport/sprijin:
- facilitează întâlnirile cu alte persoane aflate în situații similare;
- stimulează socializarea și stabilirea de contacte sociale;
- facilitează întâlniri cu specialiști din diverse domenii;
- susține și ajută la creșterea încrederii în sine și a imaginii personale prin organizarea unor activități speciale;
- este o sursă importantă de informare în legătură cu tema pentru care a fost format grupul;
- oferă un spațiu confortabil în care participanții își pot exprima deschis trăirile, pot petrece timp de calitate;
- este un context bun de învățare și dezvoltare a unor abilități personale.
Confidențialitatea și respectul pentru fiecare participant sunt două condiții obligatorii pentru orice grup de suport/sprijin.