«

»

Apr 09

Antrenamentul autogen Schultz

Ce este antrenamentul autogen Schultz?

    Antrenamentul autogen Schultz este o tehnică de relaxare psihoterapeutică verificată atât clinic cât și experimental, ce se se caracterizează prin simplicitate și economicitate în sensul ca se învață ușor și durează relativ puțin.

    Antrenamentul autogen este un exercițiu generat din interiorul Eu-lui. Schultz definește antrenamentul autogen ca fiind un ”exercițiu configurat sistematic și dezvoltat de fiecare persoană pentru sine”. În esență, este o metodă de autodecontractare concentrativă (subiectul își creează prin concentrare o stare hipnoidă care va declanșa decontractarea mușchilor.).

    Antrenamentul autogen apare ca metodă de relaxare prin exerciții sistematice de concentrare asupra unor formule sugestive – formule inductoare). Senzația de greutate este consecința firească a relaxării musculare. Antrenamentul se face inițial de cate 3 ori pe zi apoi o dată pe zi.

 Condiții de învățare a antrenamentului autogen Schultz

    Oamenii dispun de o capacitate înnăscută de a se relaxa fizic și mental. Totuși cea mai mare parte dintre ei o folosesc puțin sau incorect.

Schultz recomandă ca relaxarea să se realizeze într-o cameră lipsită de excitanți senzoriali, cu luminozitate slabă și confort termic, subiectul putând adopta una din următoarele trei poziții:

-decubitus dorsal (culcat pe spate);

-poziția în fotoliu (capul sprijinit, membrele superioare așezate confortabil pe brațele fotoliului, cu coapsele ușor îndepărtate și gambele în unghi drept);

-poziția “birjarului ” (așezat pe scaun, coloana ușor aplecată din talie și brațele rezemate pe coapse).

     În perioada de învățare a tehnicii este indicată practicarea acesteia sub îndrumarea unui psiholog, psihoterapeut sau medic. Subiecții sunt instruiți să lucreze și acasă, de două ori pe zi, câte 7-10 minute. După însușirea temeinică a tehnicii, se poate prelungi durata relaxării individuale până la 15 minute. În absența terapeutului, este recomandabilă utilizarea unor casete audio cu textul înregistrat.

     Antrenamentul autogen cuprinde următoarele exerciții:

  1. trăirea senzației de greutate în mâini și picioare
  2. trăirea senzației de căldură în mâini și picioare
  3. controlul bătăilor inimii
  4. controlul respirației
  5. experimentarea căldurii în zona abdomenului 
  6. experimentarea senzației de răcoare în zona frunții.

Schultz consideră că aceste exerciții se însușesc într-un interval de șase până la zece săptămâni, subiectul reușind să obțină, în urma practicării lor, un calm interior și o stare hipnotică.

Beneficiile antrenamentului autogen Schultz

    Schultz (1967) arată că antrenamentul autogen ajuta subiectul să obțină o serie de avantaje, cum ar fi : odihnă și recuperare după efort, autorelaxare, autoreglarea funcțiilor autonome, profilaxia activă a tulburărilor neurovegetative, reducerea durerii și anxietății, tratarea tulburărilor de somn de intensitate medie, întărirea eului prin formele sugestive speciale.

    Efectele acestui tip de antrenament pot fi observate de cei care îl practică încă din primele zile(relaxare mai bună, reducerea anxietății, somn mai bun, capacitate de concentrare și memorie mai bună).

    Avantajele antrenamentului autogen sunt bine cunoscute în psihoterapia unor nevroze și afecțiuni psihosomatice. El poate fi folosit cu succes ca adjuvant în tratamentul medicamentos al oricărei afecțiuni somatice, contribuind la reducerea durerii și întărirea eului bolnavului. Însă antrenamentul autogen susține, dar nu înlocuiește  tratamentul corespunzător bolii respective.

    Metoda este utilizată în medicina preventivă pentru creșterea rezistenței la frustrare și la alți factori stresanți, cât și în pregătirea psihologică a sportivilor de performanță.

    Pentru a vă însușii această metodă participați fie la grupurile special formate pentru acest program fie prin ședințe individuale în cadrul cabinetului de psihologie.

        Detalii despre program găsiți aici.

Psiholog-psihoterapeut Nina Jurca

Tel. 0722 535 447

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>