«

»

Dec 14

Teama de…sau…de ce ți-e frică…

      În literatura de specialitate teama/ spaima specifică de ceva anume sau teama cu obiect este descrisă ca fiind fobie. Sunt oameni care au teamă de situații (tunel, apă, avion, lift), teamă de animale (păianjeni, câini, șoareci, șerpi), teama de anumite contexte sociale (teama de a vorbi în public, de a roșii, de a fi în spații deschise și aglomerate). În aceste situații, persoana percepe teama ca fiind exagerată și irațională, însă nu o poate controla altfel decât prin evitarea situației/ obiectului. De altfel, de cele mai multe ori, aceste evitări devin problema în sine. De frica fricii, persoana ajunge să-și restrângă posibilele contacte cu situația/obiectul în cauză, și, cu cât spaima este mai importantă, cu atât comportamentele de evitare sunt mai intense.

      Fobiile sunt caracterizate în primul rând de prezența unei frici intense și anxietăți asociate unui anumit obiect sau situații și se pot manifesta prin: transpirație, puls accelerat, greață, ”fluturi în stomac”, dureri în piept, senzația de a fi pironit pe loc, izbucnirea în plâns sau în țipete, rușine, neliniște cu privire la posibilitatea unei catastrofe etc. În al doilea rând apare comportamentul de evitare a situației/ obiectului sau suportarea acestuia cu mare dificultate, în acest sens vă puteți surprinde că păstrați distanța față de obiectele/ situațiile respective, invocați scuze pentru a nu face ceea ce vă provoacă frică, vă gândiți la altceva, consumați alcool sau alte substanțe, vă imaginați că sunteți în alt loc, etc. În al treilea rând, este recunoscut caracterul irațional al fricii, existența unui conflict între conștientizarea faptului că situația este sigură și părerea că s-ar putea să nu fie sigură, iar persoana în cauză poate afirma ”Știu că nu se va întâmpla nimic însă asta nu mă ajută” întrucât există și posibilitatea îngrijorătoare care spune ”Dar dacă…”.

      Este firesc să ne temem de trăsnete sau cutremure, să nu ne simțim confortabil în preajma unui șarpe veninos sau a unui păianjen păros și ostil însă dacă nu mergi cu liftul, cu metroul, nu mergi la subsol, nu zbori cu avionul, eviți anumite situații chiar și în momente de viață deosebite atunci aceste comportamente nu mai sunt adaptative întrucât pot afecta viața profesională, personală, socială.

      Vestea bună este că psihoterapia, precum și hipnoterapia au o eficiență ridicată în ameliorarea și chiar depășirea comportamentelor ce împiedică buna funcționare în astfel de situații.


Psiholog- psihoterapeut  Nina Jurca

Tel: 0722 535 447

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>