«

»

Dec 07

Psiholog- Psihoterapeut- Psihiatru

      ” Bună ziua!  De ceva timp mi se întâmplă  să nu mă odihnesc cum trebuie, soția gătește minunat- este una din calitățile care m-a atras la ea- dar…nici mâncarea nu-mi mai trebuie, pentru întâlnirile cu prietenii parcă nu mai am timp- și fie vorba între noi îi ocolesc că mă irită-” după un moment de liniște, continuă…”așa că, am venit la dumneavoastră doamna doctor, sigur mă puteți ajuta”.  Foarte bine, este primul pas important  făcut, acela de a apela la cineva specializat pentru a putea depăși blocajul temporar în care se poate afla oricine la un moment dat. Și îi spun că nu sunt doctor sunt psiholog și psihoterapeut și că putem colabora, în limita competențelor mele, pentru a depăși situația dificilă în care se află. Mă privește uimit și-mi spune : ”Cum… nu sunteți doctor de suflete?”

      Am întâlnit de foarte multe ori  sintagma ”psihologul este doctor de suflete” însă nu intenționez să analizez în nici un fel această sintagmă, cel puțin nu acum, dar cred că este important să amintesc câteva particularități pe care le are psihologul, psihoterapeutul și psihiatrul.

       Psihologul este persoana care a urmat o facultate de profil și este licențiat în psihologie și are competențe pentru a-și desfășura activitatea într-una din ramurile de psihologie aplicată în varii domenii (psihologia clinică, consilierea psihologică, consilierea școlară și educațională, psihologia organizațională, psihologia muncii, neuropsihologia, psihologia sportului, etc). Psihologul oferă consiliere de specialitate referitoare la nivelul dumneavoastră aptitudinal, la nivel de personalitate, la nivel de relaționare cu cei din jur prin utilizarea unor metode standardizate sau proiective oferindu-vă o imagine cât mai completă a profilului dumneavoastră psihologic ce poate fi utilizat în scop de evaluare, diagnosticare, autocunoaștere, optimizare.

      Psihoterapeutul este persoana care este licențiată într-unul din domeniile: psihologie, psihopedagogie, filosofie, medicină și urmează un număr important de ore de formare profesională și dezvoltare personală într-unul din curentele de psihoterapie (hipnopsihoterapie, adleriană, pozitivă, integrativă, logoterapie, tranzacțională etc.). Psihoterapeutul creează contextul terapeutic corespunzător pentru autocunoaștere, dezvoltare personală, intervenții în diferite situații dificile sau de criză în care se poate afla omul la un moment dat în vederea dezvoltării și funcționării optime a potențialului uman.

    Psihiatrul este un medic care după absolvirea facultății de medicină, a făcut și o specializare într-una din ramurile medicinei, și anume psihiatria. Psihiatrul ajuta oameni cu probleme psihice, folosind în primul rând medicamente și apoi abilitățile sale de comunicare și de înțelegere a oamenilor aflați în suferință. Psihiatrul este singurul care are competențe în prescrierea unui tratament medicamentos. În urma unei formări profesionale de specialitate și psihiatrul poate obține competențe de psihoterapeut.

Psiholog- psihoterapeut  Nina Jurca

Tel: 0722 535 447